Karoliina Hellberg

Karoliina Hellberg

Karoliina Hellberg kirjoitti KuvAn opiskelijablogia vuoden 2012 alusta syksyyn 2013. Blogit löytyvät arkistosta.

Karoliina Hellberg

5.12.2012

Katz&Margate

Margatessa sulkeutuvat rantabulevardin pelihallit kilpaa mutta viime vuonna sinne avattiin uusi ja ilmainen nykytaiteen museo. 

Margate:n kaupungissa avautui huhtikuussa 2011 Turner Contemporary-nykytaidemuseo. Museon avasi  Margatesta kotoisin oleva taiteilija Tracey Emin. Museon avulla haluttiin nostattaa kaupungin mainetta,tunnelmaa sekä muistuttaa Turnerin yhteyksistä Margateen (näin museossa kerrottiin..mitkä nämä yhteydet ovat, on sitten toinen kysymys..). Turner Contemporaryn moderni rakennus (David Chipperfield Architects) nousee meren rannassa, vanhan kaupungin kupeessa ja kaksikerroksisen museon seinät ovat pitkälti lasia, niin että meren näkee sisälle galleriaan. Museo on  raikas sekä kompakti. 


 

Margate sijaitsee Itä-Kentissä, meren rannalla. Kaupungista näkee sen olleen ja paikoitellen vieläkin olevan viehättävä merenrantakaupunki, mutta köyhyys ja konkurssi puskee katukuvassa sekä kaupungin tunnelmassa läpi. Tietysti marraskuun loppu on rankin vuodenajoista ja turismilla pitkälti elävä kaupunki uinuu talvisin. Useiden englantilaisten mielessä Margate tuntuu myös herättävän raskaita mielikuvia.

Margaten juna-aseman vieressä komeilee suljetun huvipuiston jättimäinen kyltti "Welcome to Dreamland".

 

Hyviä uutisiä: tällä hetkellä TC:ssa oli esillä amerikkalaisen taidemaalarin Alex Katzin näyttely "Give Me Tomorrow". Jee!

Alex Katz / Round Hill / 1977

Alex Katz  (s.1927) opiskeli The Cooper Union Art School:issa Manhattanilla. Hän valmistui vuonna 1946 ja samana kesänä hän sai stipendin kesäopintoihin (sekä jatkostipendin seuraavalle kesälle) Skowheganin School of Painting and Scupture:een Maineen, New England:iin. Siellä hän maalasi piirrosten sijaan suorasta havainnosta. Katzin mukaan tämä aika New England:issa muutti hänen suhdettaan olennaisesti maalaamiseen.  Varmaan se valo!

Alex Katzin kuvastossa toistuvat muoti, ihmiset ja yleensä naiset (varsinkin taiteilijan oma vaimo Ada), maisemat, elokuvamaiset still:it. Katz on maalausten lisäksi tehnyt myös paljon taidegrafiikkaa sekä pieniä kollaaseja. Katz aloitti uransa taiteilijana 40-50-luvulla,  abstraktin ekspressionismin hullaannuttamassa Amerikassa. Oli selkeää, ettei hän kuulunut siihen porukkaan, vaikka ottikin tiettyjä elementtejä abstraktin ekspressionismin suunnalta (teosten usein mammuttimainen koko, nopeus..). Lokeroinnista pitävä maailma heittää Katzin usein pop-taiteilijoiden porukkaan, mutta sekin tuntuu hieman laiskalta määrittelyltä. 

Vuonna 1977 Katz teki suuren tilaustyön Times Square:lle, New York. 

Alex Katz / Two Figures / 1955

50-luvulla Katz usein vuorotteli maalaus&kollaasi-päivien välillä .

 

Henri Rousseau /  Bouquet of Flowers / 1910

Maalausnäyttelyn oheen oli Turner Contemporaryssa myös itse Katzin kuratoima näyttely "Masterpieces from the Tate Collection". Katzille annettiin vapaat kädet valita Tate:n mittavista kokoelmista hänelle tärkeiden taiteilijoiden teoksia esille pistettäviksi. Todella hauska ja toimiva idea, tästä tuli mieleen se kun usein näkee lehdissä muusikkojen listaavan omia lempibiisejään, lisää tällaista museoihin!  Hän kertoi ettei kyse ollut tiettyjen taiteilijoiden parhaiden teosten valitsemisesta, mutta puhtaasti niiden maalausten valinnasta, joita hän itse halusi katsoa. Esillä oli mm. Walter Sickert:in, Henri Rousseau:n, William Nickholson:in sekä Howard Hodkin:in teoksia. 

blog comments powered by Disqus