Uutiset

Uutiset

2.11.2012

Terike Haapoja ja Antti Laitinen Venetsian biennaaliin 2013

Kuvataideakatemian tohtorikoulutusohjelman opiskelija Terike Haapoja ja Kuvataideakatemian alumni Antti Laitinen edustavat Suomea Venetsian taidebiennaalissa ensi kesänä.

Mika ElonMarko Karon ja Harri Laakson muodostama kuraattoriryhmä on antanut näyttelykonseptille työnimen Falling Trees. Nimensä mukaisesti se palaa edellisen biennaalin tapahtumiin, kun puu kaatui Aalto-paviljongin päälle ja näyttely jouduttiin sulkemaan ennen aikojaan.

Näyttelyssä lähestytäänkin luonnossa piilevää arvaamattomuutta ja tuhovoimaa. Laitinen ottaa haltuunsa Aalto-paviljongin ja sitä ympäröivän puistotilan. Haapojan näyttely sijoittuu Pohjoismaiden paviljonkiin, jonka kuratointivuoro on tällä kertaa Suomella.

Antti Laitinen suunnittelee Aalto-paviljonkiin uuden teoskokonaisuuden ja esittelee aiempia töitään. Laitinen toteuttaa lisäksi Venetsia biennaalialueella performanssin, jonka erilaisia dokumentointeja näyttelytilassa nähdään. Terike Haapoja tuo Pohjoismaiden paviljonkiin tutkimuslaboratorion, jossa taide, tiede ja tekniikka kohtavat mitä arvaamattomimmin tavoin.

"Kuraattoriryhmän ehdotus on moniulotteinen, samalla teoreettisesti haastava ja maanläheinen. Antti Laitisen ja Terike Haapojan ihmisen luontosuhdetta käsittelevät teokset ovat ajankohtaisia. Taiteilijat eivät kuvita huoltaan luonnon tilasta, vaan argumentoivat visuaalisin ja symbolisin keinoin", perustelee valintaa FRAME-säätiön hallituksen puheenjohtaja Jan Kaila.

Ennalta määritellyn teeman sijaan kuraattoriryhmä halusi lähteä liikkeelle ennakoimattomasta avauksesta, joka törmäyttää luonnon ja taiteen tietyssä paikassa tietyllä hetkellä ja joka samalla haastaa pohtimaan taiteen ja luonnon suhdetta laajemmin. Millaista on taiteen ja luonnon yhteispeli silloin, kun luonto ei palaudu pelkäksi työstettäväksi raaka-aineeksi tai esittämisen kohteeksi?

"Antti Laitinen ja Terike Haapoja toimivat kumpikin omalla erityisellä tavallaan näillä arvaamattomilla risteysalueilla. Laitisen ja Haapojan näyttelyt muodostavat toisiaan täydentävän kokonaisuuden, jossa pelissä ovat teoksen elävyyden ja elämän teoksellisuuden arvoitukselliset kytkökset", kertovat kuraattorit.

Kuvataiteilija Terike Haapoja (s. 1974) hyödyntää teoksissaan uutta tekniikkaa ja on tehnyt muun muassa videoita, installaatioita ja performansseja. Terike Haapojan taiteessa on olennaista kokonaisvaltainen tutkimuksellisuus, joka tuo esiin nykytaiteen, luonnontieteen ja ympäristöetiikan yhteisiä kosketuspisteitä. Haapojan taiteelliseen työskentelyyn tuo oman vivahteensa myös ekologinen aktivismi. Parhaillaan hän opiskelee Kuvataideakatemain tohtorikoulutusohjelmassa.

Vuonna 2004 Kuvataideakatemiasta valmistunut Antti Laitinen (s. 1975) puolestaan tunnetaan omaperäisestä performanssin ja valokuvan yhdistelemisestä, ja teoksia leimaa fyysinen rajojen koettelu ja luontosuhteemme tragikoomisuuden ilmentäminen.